Fostul sef Volkswagen acuzat in urma scandalului privitor la emisiile motoarelor diesel

Procurorul public din Braunschweig i-a acuzat de frauda pe Martin Winterkorn, fostul CEO al Volkswagen, alaturi de alti patru manageri. Numele celorlalte patru persoane nu este dezvalut inca.

Constructorul de automobile german se abtine deocamdata de la a face declaratii cu privire la acest subiect.

Domnul Winterkorn, care a demisionat imediat dupa ce scandalul a erupt in toamna lui 2015, este acum in varsta de 71 de ani si este deja subiectul unei anchete penale in Statele Unite, dar este greu de crezut ca va ajunge sa fie judecat peste ocean deoarece Germania nu isi extradeaza proprii cetateni.

Intr-una din declaratii procurorii afirma ca aceasta frauda este una foarte serioasa si pentru ca ceea ce au facut cei de la Volkswagen incalca anumite norme privind concurenta. Ei sunt de parere ca cei acuzati trebuiau sa alerteze mai devreme autoritatile din Europa si pe cele din Statele Unite cu despre manipularea testelor pentru emisiile diesel. O alta acuzatie este ca fostul director a aprobat utilizarea unei actualizari inutile a software-ului doar pentru a masca adevaratele emisii ale masinilor.

Dispozitivele care faceau ca automobilele sa se comporte mult mai bine in conditii de teste decat in realitate au fost instalate in aproape 600 de mii de unitati vandute din 2009 pana in 2015 doar in America si, de asemenea, in alte cateva milioane de masini vandute in restul tarilor.

Daca va fi gasit vinovat, Winterkorn risca o pedeapsa de pana la 10 ani de inchisoare.